Mleczko pszczele


Pszczoły karmicielki produkują pokarm dla "królowej" w gruczołach gardzielowych.

Karmicielkami są wyłącznie bardzo młode owady, w wieku 4 - 12 dni.

Ma to swoje uzasadnienie: jak wszystkie młode istoty są bardzo zdrowe i pełne energii, co wpływa bezpośrednio na jakość produkowanego przez nie pokarmu i jest też przypuszczalnie przyczyną tego, że karmione nim pszczoły matki są tak długowieczne. Pszczoły karmicielki same odżywiają się wyłącznie miodem i sfermentowanym pyłkiem kwiatowym (pierzgą), produkując z nich tę cudowną i tajemniczą mieszaninę aminokwasów, węglowodanów, tłuszczów, witamin, minerałów , którą zwiemy mleczkiem pszczelim.



Skład mleczka pszczelego :


Mleczko pszczele zawiera około 60% wody, zaś pozostała część to wszystkie ważne bioskładniki ,

korzystne również dla ludzkiego zdrowia ,

a mianowicie szybko wchłaniające się cukry, białko, sterole, niezbędne aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe , substancje antybiotyczne, niezbędne składniki mineralne, hormony oraz substancje hormonopodobne (około 3%),

pierwiastki śladowe oraz witaminy B1, B2, B3 i B4.



Właściwości lecznicze :


Dzięki swoim substancjom czynnym mleczko pszczele ma wszechstronne zastosowanie.

Medycyna sportowa odkryła je już dawno jako stabilizatory i źródło energii.

Kuracja mleczkiem pszczelim może zdziałać istne cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie uwarunkowanych dietą zjawisk niedoboru substancji odżywczych, chorób narządów płciowych lub zakaźnych.

Nawet niewielkie dawki mogą uratować życie pacjentom znajdującym się w stanie krytycznym (po operacji lub ciężkich chorobach), zwłaszcza gdy nie jest możliwe sztuczne odżywianie, zaś osłabienie układu pokarmowego wyklucza wchłanianie bardziej złożonego pokarmu. Korzystnie działają również zawarte w mleczku pszczelim substancje przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Download
mleczko pszczele.pdf
Adobe Acrobat Document 43.3 KB