Download
materiał do pobrania
Leczenie preparaty naturalne.pdf
Adobe Acrobat Document 1.8 MB

JASKÓŁCZE ZIELE SKUTECZNIE DZIAŁA PRZECIW CHOROBOM PSZCZÓŁ


Najlepsi pszczelarze syberyjscy od dawna używają jaskółczego ziela

(Chelidonium majus L.) jako środka przyspieszającego rozwój rodzin pszczelich.

Leczą nim  grzybicę otorbielakową, nosemozę, zgnilec łagodny i złośliwy oraz warrozę.

Używają w tym celu zarówno świeżego, jak i suszonego ziela.


Zbierają je na początku czerwca i przez cały lipiec, kiedy intensywnie kwitnie.

Zebrane rośliny suszy się, rozkładając je w miejscu osłoniętym przed słońcem tak,

aby grubość ich warstwy nie przekroczyła 5 cm. Należy pamiętać, że jest to roślina trująca.


Naparem lub odwarem z jaskółczego ziela opryskuje się ramki z obu stron, ściany oraz płótno powałkowe w rodzinach porażonych grzybicą otorbielakową, zgnilcem złośliwym lub łagodnym i warrozą.

Napar ze świeżo zebranych roślin przygotowuje się wsypując do 2 l. przegotowanej wody (zdjętej z ognia)

100 g rozdrobnionego ziela. Po 25-30 minutach napar jest gotowy. Ma on lekko gorzki smak.

Można go używać do opryskiwania po ostygnięciu do temperatury od 35 do 37°C.

Suszonego jaskółczego ziela używa się do opryskiwania ramek w kwietniu, w sierpniu i we wrześniu w postaci odwaru.

Aby otrzymać 2 l takiego odwaru, wsypuje się do wrzącej wody sześć pełnych łyżek suchych liści i łodyg jaskółczego ziela

utłuczonych na proszek i gotuje przez 5 minut w zamkniętym naczyniu,                                

Odstawia na osiem godzin, a następnie cedzi, Do opryskiwania najlepiej używać ciepłego odwaru                                                              o temperaturze od 35 do 37°C.


Po zabiegu pszczoły już następnego dnia zaczynają intensywnie latać, usuwają wszystkie chore larwy,

a w ciągu tygodnia oczyszczają także dno ula. Zaleca się profilaktyczne opryskiwanie odwarem z jaskółczego

ziela wszystkich ramek wstawionych do uli i węzy, a także ścian korpusów dodawanych do uli.

Pszczoły szybciej zabudowują opryskane ramki. Odwar nie wpływa ujemnie na czerw.

Opryskiwanie nim przyczynia się do wzrostu aktywności rodzin i pobudza matki do intensywniejszego czerwienia,

Pod wpływem tego zabiegu w rodzinach porażonych warrozą zmniejsza się liczba roztoczy

nawet w czerwiu trutowym. Po kilku regularnie powtarzanych zabiegach w sierpniu i we wrześniu rodziny

całkowicie uwalniają się od chorób i w bardzo dobrym stanie przeżywają zimę.


Źródło: B. D. Artiemjew, „Pćelovodstvo" 2005, nr


Kora dębu -

stosowana jest  z 2-3 letnich gałązek dębu zapobiegawczo na nosemozę.

Garść zestruganej kory zalewa się pół litrem wody i gotuje (parzy) około pół godziny.

Stosuje się 50g na 10 litrów syropu przy podkarmianiu jesiennym 2 razy,

raz przy pierwszym zakarmianiu i drugi raz pod koniec karmienia.

 

Można wiosną powtórzyć podając te 50 g wywaru z rzadkim syropem.

Ja do kory dębu dodaję jeszcze 2 korzenie kobylego ziela i parę gałązek jaskółczego ziela.

(przepis Edward M.)

Stosowanie ziół w ochronie zdrowia pszczół

 

MIĘTA PIEPRZOWA

                     Mięta pieprzowa

       Rodziny pszczele porażone pasożytem

        Varroa destructor,

     Odymiamy ziołami uzyskanymi z  mięty pieprzowej , rumianku i eukaliptusa jako  mieszanka,

                                            lub każdym indywidualnie.

1.  Wysuszone zioła spalamy w podkurzaczu i odymiamy przez otwór wlotowy rodziny porażone pasożytem.
2. Odymianie przerywamy w chwili wydostawania się dymu z pod powałki.
 3. Czynność tę powtarzamy 4-ro krotnie co 5 dni.
4. Po każdym zabiegu sprawdzamy ilość osypanego pasożyta na dennicę.

                                                                Mięta pieprzowa

Olejek lub wyciąg z mięty pieprzowej, wykorzystujemy przy zwalczaniu choroby woreczkowej i grzybicy w rodzinach pszczelich.

1. Olejek miętowy lub wyciąg spirytusowy, podajemy chorym rodzinom pszczelim w pokarmie węglowodanowym tj. w syropie cukrowym lub cieście cukrowo – miodowym.
2. Można również przygotować odpowiednie szalki, które napełniamy olejkiem miętowym, przykrywamy siateczką i wsuwamy ją na dennicę pod ramki z pszczołami.
 3. Stosując tę metodę uzyskujemy podwójny efekt w leczeniu chorych rodzin, ponieważ olejek miętowy działa skutecznie przy zwalczaniu pasożyta varroa, oraz przy leczeniu choroby woreczkowej i grzybicy.

 

                                     RUMIANEK  Rumianek pospolity

      Do leczenia rodzin pszczelich porażonych Varroa Jacobsoni

    – Używamy wysuszonych ziół z rumianku pospolitego.

    1. Do odymiania rodzin pszczelich, robimy mieszankę ziołową z mięty pieprzowej, rumianku i kocimięty

                                         i spalamy w podkurzaczu.
2. Rumianek można zastosować w formie suszonego zioła lub sporządzić nalewkę alkoholową lub napar ziołowy.
3. Mieszanki ziół z dodatkiem rumianku wzmacniają odporność rodzin pszczelich.

 

                                               DZIKA RÓŻA            Róża dzika

W lecznictwie pszczół wykorzystujemy owoce.

Działanie: stymulujące rozwój rodziny pszczelej, dostarczające wiele cennych witamin:

 C, A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów.

Sposób użycia:

50 g wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzątku
 Odstawiamy na 2-4 godziny do naciągnięcia, najlepiej w termosie.
Pszczołom podajemy w ilości 30-50 ml na litr syropu cukrowego. 

                                                                                                                     

Tymianek

TYMIANEK

Olejek tymiankowy działa skutecznie przy zwalczaniu:

- varroa,
- zgnilca amerykańskiego,
- grzybicy wapiennej 
- choroby woreczkowej.

Olejek posiada działanie  bakteriobójcze i bakteriostatyczne, a to ma kapitalne znaczenie przy zwalczaniu chorób pszczelich.

Tymianek jest rośliną miododajną, a pszczoły przepadają za zbieraniem nektaru i pyłku z tymianku.

Do leczenia chorych rodzin pszczelich, stosujemy olejek eteryczny tymiankowy, lub wyciąg spirytusowy z ziela tymianku.

1. Do tego celu zbieramy młode pędy tymianku, przed zakwitnieniem,
2. Pięć (5) dkg ziela tymianku zalewamy 1/2 litra 70% spirytusu
3. Zamykamy na 10 dni.
4. Następnie odsączamy płyn do czystej butelki i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
5. Uzyskany wyciąg z tymianku wykorzystujemy do leczenia chorych rodzin pszczelich.
6. Olejki eteryczne lub wyciąg spirytusowy podajemy chorym rodzinom w pokarmie węglowodanowym tj.
7. W syropie cukrowym lub cieście cukrowo – miodowym 4-ro krotnie po 1 litrze pokarmu, z dodatkiem 1 cm3 lekarstwa na 1 litr syropu.

Można zastosować gotowy produkt APIGUARD

 

 SZCZAW LANCETOWATY
SZCZAW LANCETOWATY   przygotowany napar stosujemy do leczenia nosemozy dając 2 pełne łyżki stołowe na 1 litr syropu cukrowego 1:1.

porażoną nosemoza KOBYLAK, KOBYLI SZCZAW

RUMEX HYDROLAPATHUM HUDS Leczenie powtarzamy 4-ro krotnie co 5 dni. 

Kobylak jest skutecznym lekarstwem przy zwalczaniu choroby Nosemoza, występującej w rodzinach pszczelich, szczególnie wczesną wiosną.

Do leczenia nosemozy, stosujemy napar z suchego ziela kobylaka. lub suszonego korzenia.

Bierzemy garść suchego ziela kobylaka, zalewany 1/2 litrem wrzątku,
 Przykrywamy na pół godziny.
 Następnie płyn zlewamy do butelki i szczelnie zamykamy.
 Niezależnie od stoso­wanego lekarstwa, wykonujemy wszystkie czynności dezynfekcyjne.

 

                                                                                      Melisa lekarska
                                                                           (Melissa officinalis)

MELISA

 Wykorzystujemy pędy razem z kwiatami.

Zbiór w czasie kwitnienia .Działanie: ogólnie wzmacniające,antyseptyczne .
Z suszu sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody .

Odstawiamy na 3-5 godzin do naciągnięcia .
Podajemy w ilości 50-100 ml na 1 litr syropu .

UWAGA

 Melisa lekarska powinna być uprawiana  w pobliżu pasieki . Pszczoły bardzo lubią zapach melisy i stąd od wielu lat jest używana  do nacierania rąk przed pracą w pasiece , do nacierania rojnic oraz uli w których mamy osiedlić pszczoły .

(materiał zaczerpnięty ze strony http://www.cabankachrzanow.pl/materialy-naukowe/)

Download
Stosowanie ziół w ochronie zdrowia pszcz
Adobe Acrobat Document 156.8 KB